Personligt

Curling??

Goddag, Kristina här!

Måste nästan klaga lite på OS...satt och kollade på curling i går kväll/natt. Helt otroliga regler. Jag fattade verkligen inte något av den sporten. Tacka vet jag skidor. Där ska man framåt och inte något annat.

Nej jag trodde att man skulle hamna så nära boet som möjligt. Det skulle man...ibland. Sen skulle man ju få poäng också pch det verkade man få helt spontant utan någon logik. Det enda var att Sverige inte fick många...poäng alltså. Efter detta så började man sopa undan varandras stenar...motståndaren började sopa undan för en...herregud vad rörigt. Allt detta var förståss efter reglerna (eftersom det är OS finns det ju inte någon anledning att tvival) men ojoj vad rörigt!

        

Så för att reda ut detta så hittade jag reglerna för Curling:


Curling är en lagsport där de tävlande turas om att skjuta iväg en handtagsförsedd granitsten mot en måltavla målad på isen, kallad boet. Boet är 12 fot (cirka 3,6 meter) i diameter. Två andra spelare i laget sopar framför stenen med kvastar och lagets fjärde medlem, kallad skipper eller lagkapten, står vid boet och vägleder de andra.

Lagkaptenen läser isen, lägger upp taktiken för laget och ger ofta även instruktioner för sopningen. Med sopningen påverkas stenens friktion mot isen och därigenom hur långt stenen glider och hur kraftigt den vrider sig eller curlar. Vanliga uppgifter i curling är att lägga in en sten i boet, lägga upp en gard som hinder för andra stenar, slå ut en liggande sten eller att vicka genom att träffa en liggande sten så att slagstenens bana ändras. Varje lagmedlem har två stenar. Det är alltså 8 stenar per lag eller totalt 16 stenar som spelas i varje omgång.


Poäng räknas för varje sten i boet som ligger närmare centrum, tee, än motståndarens bästa sten efter avslutad spelomgång. En match omfattar vanligen åtta eller tio spelomgångar. Om matchen därefter är oavgjord spelas vanligen en extraomgång.

Ja inte vet jag om det klarnade något men det är väl bara att se sporten igen nu när man kan reglerna haha


Tydligen är det en gammal sport i allafall denna bild ovan är från tidigt 1900-tal. Inte illa!

I kväll är det förhoppningsvis lite skidor man kan kolla på. Då vet man målet i sporten iallafall.

Nu är det nog dags att starta med middagen. Har pluggat hela dagen så nu vill magen ha mat. Är lite inne på att göra min älsklings favoritmat men vi får se vad som finns i kylskåpet...kanske blir en annan dag. Mat blir det i vilket fall som helst!!

Ha en fin eftermiddag Sverige!

Kommentarer
Postat av: Lilly Eriksson

Hej Kristina. Tack för denna lektion i curling(;-D

2010-02-25 @ 18:46:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0