Personligt

Shopping och fika!

Godafton, Kristina här!

Måndag morgon utvecklades sakta men säkert till måndag eftermiddag. En mycket trevligare del av dagen. Jag och Anna gick en shoppingtur på stan. Vi hittade ett par jeans var. Det var skoj att hitta det efter mycket provande. Det är svårt med jeans tycker jag så det är fint att ha ett smakråd. Sedan åkte vi ut till Bergvikköpcenter och tog en fika. Det blev en cappuccino och en chokladcroassaint. Anna tog samma dricka samt en chockladbakelse till det. En mycket trevlig fikastund.

  och   ser inte så dumt ut va?

Fick mig att fundera...hur kom jeans till egentligen?

Jeans, ursprungligen slitstarka byxor av denimtyg med nitar som förstärkning av sömmar utsatta för stor påfrestning. Senare har denim använts även för andra klädesplagg än byxor, varvid man oegentligt talar om "jeansjackor" och "jeanskjolar" när det istället borde heta "denimjackor", "denimkjolar" etc.


Jeansen skapades 1872 i San Francisco av Levi Strauss tillsammans med skräddaren Jacob Davis. Nitarna var egentligen Davis idé, men han saknade pengar för finansiering av en patentansökan, varför Strauss hjälpte till ekonomiskt. Patentet beviljades den 20 maj 1873.

Jeansen, som från början syddes i brunt tyg, blev snabbt populära bland guldgrävare, cowboyer och andra arbetare som behövde slitstarka byxor. Hans företag Levi Strauss & Co började sälja byxorna under namnet Levi's och har sedan dess varit världsledande. Jeansen blev senare en del av rock'n'roll-kulturen och blev populära världen över. Under slutet av 1900-talet har de blivit en modedetalj snarare än arbetskläder.

Benämningen jeans började användas i Europa först under 1930-talet. Europeisk tillverkning av dessa byxor kom inte igång förrän 1948, och då enbart i herrstorlekar. I Europa började tillverkning av damstorlekar 1956.


Ja då vet vi lite om hur jeans kom till och av vem de skapades.

Jag hoppas att ni alla haft en bra måndag, i morgon är det ju en annan dag. Tisdag!

Sov gott Sverige!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0