Personligt

Lördag och vintertid!

Godafton Sverige, Kristina här!

Så var det lördag kväll, vilken härlig kväll! Har suttit tenta vakt på högskoleprovet i dag, jag och Pehr. Det var ett helt ok litet extraknäck. Det är skoj att se alla svettas och klia sig i huvudet. Att sen veta att man slipper prestera själv för en gångs skull sitter fint. Inget fusk och en jättebra grupp hade vi i dag att övervaka.

Det som är lite underligt är att jag hela veckan har haft ett litet projekt. Vad tänker ni? Jo, att ställa tillbaka dygnet på rätt ställe så att säga. Vad händer då? Jo nu börjar vi med vintertid i natt. Så i skrivande stund är inte klockan 23.00 utan 22.00, om man drar tillbaka klockan nu, för att slippa gå upp i natt vill säga. Hmmm förstår ni hur förvirrad min kropp är just nu. Ja det löser sig om någon vecka till.

Förresten vad betyder Vintertid?

När man övergår från sommartid till normaltid ska klockan ställas tillbaka en timme.

Normaltid, är en samlande tid för ett område eller land som jämkar de olika tider som kan uppstå när man för varje lokal ställer tiden efter solen. Soltid innebär oftast att man ställer klockan efter när solen står som högst på himlen, då är klockan tolv på dagen. I länder som ligger nära ekvatorn är det svårt att avgöra när solen står som högst, eftersom solen där "rullar länge på himlavalvet". I dessa länder ställer man därför klockan efter solens nedgång. När halva solskivan kommit under horisonten (vilket går snabbt) anses klockan vara 18.

I järnvägens barndom blev det ohållbart med egna lokala tider. Varje järnvägsbolag införde sin egen "normaltid" för att kunna hantera sin tågplanering, fast tidtabellerna blev närmast omöjliga att göra förståeliga. Man enades så småningom att använda bestämda normaltider med hel timmes avvikelse från Greenwichtid. Svensk normaltid utgår från 15-gradersmeridianen östlig längd, som är den tid som nyttjas gemensamt i den centraleuropeiska tidszonen. Normaltid kallas ofta för vintertid, i de fall man nyttjar sommartid. I listor över länders tidszoner brukar endast normaltid anges, även om sommartid används mer än halva året. Vissa länder på södra halvklotet har sommartid när det är vinter i Europa.

När man övergår från sommartid till normaltid ska klockan ställas tillbaka en timme. Tidpunkten för växlingen varierar från land till land och är någonting man bör tänka på vid exempelvis utlandsresor. Inom EU har man dock enats om övergången så att den sker samtidigt, och icke EU-länder i Europa följer samma datum. Utanför Europa används oftast andra datum.

Ja ok, då vet vi hur det ligger till. Så glöm nu inte att ställa tillbaka klockan så ni slipper gå upp för tidigt och att ni inte kommer för tidigt till ev jobb eller andra möten i morgon.

För vi vet ju alla att man kan bromsa sig ur en uppförsbacke men det är svårt att hinna med bussen som gick för en timme sen. Eller blir det tvärt om? Ja sm ni hör är förvirringen närvarande. Lite för trött....:)

Ha en god natt Sverige och sov sött!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0