Personligt

Fredagskväll....Allahelgona helgen!

Godafton Sverige, Kristina här!

Äntligen är det fredagskväll. Helt underbart! Så här på förkvällen så är vi och hälsar på en god vän till oss. Pehr och han gör i ordning för trav i morgon och lite annat pyssel. Själv fick jag ärana att använda Lars dator och blogga lite. På så sätt får pojkarna leka lite i fred :) Vi har fått väldigt gott hembakt bröd här av Lars och kaffe. Mycket fint efter en hård arbetsvecka. Sen blir det nog lite idol i kväll.

Veckan har varit lite småstressig på något vis. Trots det så har vi hunnit med en hel del. Framför allt har vi köpt ny soffa som verkligen förhöjer stämningen på fredagkvällarna och alla andra kvällar. Den är sååå fin i ljust grå. Helt fantastiskt skön att sitta i också.

Ja i kväll är det ju allahelgonaafton och det är ju frågan vad detta är och hur det uppkom. Samt vad är det för koppling till Halloween. Ska försöka reda ut detta här.

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till de dödas åminnelse. I Sverige är alla helgons dag en rörlig helgdag, som infaller på lördagen under tiden 31 oktober–6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.

Vid en helgdagsreform 1772 förlorade första november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november. Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet helgdagar under hösten flyttades alla helgons dag år 1953 till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen.




Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en ”alla (övriga) helgons dag” för dessa. Inom den de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst, och även inom den romersk-katolska kyrkan tycks detta ursprungligen ha skett på våren. Sedan 700- eller 800-talet har dock firandet varit knutet till den 1 november.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet alla själars dag på 2 november, som en dag då man ska minnas sina bortgångna anhöriga. Då firas Mässan för de döda, och kallas då Requiem-mässa, eftersom man önskar de döda "requiem aeternam" ("evig vila").

I samband med reformationen upphörde alla själars dag att vara helgdag i protestantiska länder, och dess innebörd kom istället att övertas av 1 november (allhelgonadagen). I Sverige är den numera återinförd. För att undvika sammanblandning mellan "Alla helgon" och "Alla döda" firas enligt 2002 års evangeliebok "alla helgons dag" på en lördag i början av november, varvid den påföljande "söndagen efter alla helgons dag" har namnet "alla själars dag". Kollektbönen på Alla helgons dag markerar kyrkans officiella inställning till helgonen, när man ber att "förebilden" av "helgonens skara" skall "väcka oss till ett heligt liv så att vi inte bara firar deras minne utan också följer dem i tro och goda gärningar".

Kopplingen till Halloween

Dagen före alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder motsvaras detta snarast av halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige.

Tanken bakom busandet under Halloween är att helgonen går igen som vålnader eller spöken. Det är inte i överensstämmelse med alla helgons dag. Att de goda Kristuslika helgonen skulle spöka och skrämmas (som har slagit igenom i halloweenfirandet) grundas snarare på folktro och kommersiella intressen, än den kristna tanken på helgon.

När ska då Halloween firas i Sverige ?

Många anser att det bör vara på den ursprungliga allhelgonaaftonen, den 31 oktober, eftersom det är då man firar Halloween i USA och andra engelskspråkiga länder. Men eftersom den svenska Allhelgonahelgen är rörlig, har det också blivit vanligt att man i Sverige firar Halloween på Alla Helgons dag eller fredagen före den. Dock är Alla Helgons dag en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke och går illa ihop med "Trick or Treat?" (Bus eller godis?), som av vissa ses som en olämplig aktivitet just på denna dag och kan framkalla konflikter med grannar som inte alltid uppskattar busande barn på en dag då man minns sina döda i stillhet. Vissa rekommenderar därför att man gör detta på den faktiska dagen för Halloween, men inte på Alla helgons dag. Ibland kan de dock inträffa på samma dag, vilket gör att man istället går bus eller godis dagen innan, på fredagen.

Det finns många som rekommenderar att man firar Halloween på fredagen före Alla Helgons dag eftersom detta skulle följa den typiska svenska helgtraditionen, som även gäller för jul, nyår, påsk och midsommar; helgdagsaftonen är en fest-och glädjedag, medan själva helgdagen är stillsammare och mer "kyrkligt" präglad


Ja jag hoppas att ni nu är lite mer insatta i vad som händer denna helg och vad som inte händer.

Ha en jättemysig fredagkväll Sverige!

(källa:wikipedia.org)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0