Personligt

Favoritdag!

Godkväll, Kristina här!

Ville bara uppmärksamma min favvo dag! Helt underbara dag, men hur kom den till och varför heter den som den gör? Har funderat på detta lite i dag så det var självklart att finna svaret på det nu....

Lördag är en veckodag som i Norden fått sitt namn efter den fornsvenska traditionen att bada; löga
sig (från proto-germanskans Laugr - 'vatten, vattenfall') på denna dag — "lögardagen".

Lördag kommer efter fredag och före söndag. Lördagen är sedan 1973 veckans sjätte dag (enligt standarden ISO8601), men i både judisk och kristen tradition räknas den som veckans sjunde och sista.


Enligt romersk mytologi hörde dagen Saturnus till, (jämför engelskans Saturday). Om lördagsbarn, det vill säga de som föds på en lördag sägs det att de ofta blir lata och senfärdiga. Det har att göra med att man inte arbetade så hårt på denna dag.

Judar och Sjundedagsadventister firar lördagen som vilo- och gudstjänstdag, eftersom Gud enligt Bibeln vilade på sjunde dagen efter att på sex dagar ha skapat världen (1 Mos 2:2-3). I flera språk har lördagen namngetts efter sabbaten, till exempel franskans samdi. Kyrkan beslutade under den tidiga medeltiden att byta namn på lördagen (och fler veckodagar) från det hedniska dies Saturni (latin) till Sabbatum.

En annan bra sak med lördagar...

Lördagsgodis
blev under 1950- och 60-talen ett begrepp för föräldrars och andra målsmäns bestämmelser att barn bara får äta godis under lördagarna. Genom att barnens godisätande begränsades till en enda dag i veckan vållade det inte lika omfattande kariesangrepp som dagligt småätande.


Lördagsgodiset ursprung går att finna i experiment utförda mellan åren 1945 och 1955 på personer med utvecklingsstörning vid sjukhemmet Vipeholm i Lund på uppdrag av Medicinalstyrelsen och Sveriges riksdag. Försökspersonerna och deras anhöriga var omedvetna om försöken, ett klart brott mot de etiska regler som infördes internationellt 1947 som reaktion på de människoexperiment som nazisterna genomförde under andra världskriget.



Så Sverige, snart är det min favoritdag, vilken är er favoritdag?

Stor kram


(källa: Wikipedia.org)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0