Personligt

Kaffestund på kvällen!

Godkväll Kristina här!

Kaffe är riktigt gott det! Sitter här nu med en kopp och njuter av att det är kvällen. Snart dags för en film tror vi här i soffan. Såg en riktigt bra film i går "Eagle eye" den var verkligen jättespännande.

Tänkte egentligen fixa till den nya skrivaren i kväll men det blir nog lite mys istället. Jag är ju inte en sån person som använder handboken till nya grejer, utna ska prova mig fram. Detta kan i bland resultera i frustration. Så därför avvaktar jag till morgondagen. :) Vill ju att allt ska fungera på en gång och det gör ju inte alltid tekniken.

Händelserna i dag har varit få. Var ute och åt med några vänner efter jobbet, det var ett trevligt inslag i mitt liv. Annars har dagen rullat på i sakta tempo.

Så frågan jag ställer mig ikväll är: Vad är egentligen kaffe?

Vad är kaffe?

Kaffebönan, genom vilken man framställer kaffe, är egentligen inte alls en böna utan kärnan av en röd frukt, stor som ett körsbär. Innanför fruktens tunna skinn finner man lite fruktkött som har en väldigt söt smak, och ett kärnhölje, och innanför det finns ett tunt silverskikt som omger kaffebönorna. I varje liten frukt finns två kaffebönor. Frukterna sitter på kaffeträdet som under naturliga förutsättningar blir 6-10 meter högt, men vid odling tuktas det oftast till en 2-3 meter hög buske.

Det finns runt 50 olika arter av kaffeträdet som tillhör släkten mårväxter, den vanligaste, och mest exklusiva, kaffesorten är arabiskt kaffe, Caffea Arabicais, den står för ca 70 % av all kaffeframställning. Den andra är robustakaffe, Caffea Canephora, som är lättare att odla och ger mer kaffe men betydligt sämre kvalitet. Det arabiska kaffeträdet har väldoftande vita blommor, blanka, gröna blad och bär frukt nästan året om. Dock kräver det en jämn temperatur på mellan 15-25 grader, mycket vatten och ganska höga altituder. Dessa förutsättningar finner man i Afrika, Central- och Sydamerika och det är förstås därför det produceras så mycket kaffe där.
 

Varför blir man pigg av kaffe?

I kaffe finns ett ämne som heter koffein. Koffein är ett uppiggande och hjärnstimulerande ämne som finns naturligt i kaffe och te och som tillsats i t ex Coca-Cola. Forskare har försökt hitta hur koffeinet fungerar, vad det egentligen är som gör att man håller sig vaken efter intag. Man har hittat att effekten förmodligen uppstår eftersom koffeinet binder ett ämne i hjärnan som reglerar sömnen och därmed blockerar sömnimpulser. Många dricker kaffe just för koffeinets skull, för att vakna till liv på morgonen, hålla sig vaken under eftermiddagen, eller för att deras kroppar vant sig så vid koffeinet att de inte riktigt fungerar som normalt utan det. Koffein är alltså beroendeframkallande och kan orsaka abstinensbesvär såsom huvudvärk, irritation och trötthet.

För att få ut det bästa ur koffeinets egenskaper så bör man dricka små mängder kaffe utspritt under dagen, på så sätt undviker man för höga doser som gör att man går upp för mycket i varv och sedan får en så kallad baksmälla och blir extra tung och trött när koffeinhalten i kroppen går ner igen. Får man i sig för höga doser koffein kan man dessutom inte jobba effektivt längre, hjärnan går på högvarv men tankarna är inte organiserade eller fokuserade och man känner sig mest stressad och tankspridd, utan förmåga att varva ner. Idag finns det de som väljer att dricka koffeinfritt kaffe, det kan vara ett bra alternativ för personer som inte tål koffein så bra, kanske blir de darriga, svettiga och får svårt att sitta still eller problem att sova. Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att vara försiktiga med koffein för att inte stressa sina barn.


Så nu gott folk vet ni vad kaffe är och vad som gör att man blir pigg av det.

Sov så gott sverige!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0